19 Eylül 2008 Cuma

Penisin Yapısı ve İşlevi - Erkek Cinselliği

Distan bakildiginda, erkek cinsel organlari; penis ve er bezlerinden (testisler) ibarettir. Er bezleri, skrotum dedigimiz torba seklinde bir deri ile sarili olarak penisin iki yaninda


sallanirlar. Büyüklük ve biçimleri farkli olabilir, biri daha asagida veya daha küçük olabilir. Er bezleri, erkeklik hormonlarinin ve spermlerin yani erkek üreme hücrelerinin yapildigi yerdir. Her er bezinde üretilen sperm hücreleri , epididim dedigimiz bir demet olusturur, birer sperm kanali (vas deferens) ile prostat bezine gelir, burada sperm hücreleri meni keseleri (vesiküla seminalis) ve prostat bezinde üretilen meni denilen yardimci sivilarla karisarak bosalma kanallari ile penise iletilir.

Penis , bas, gövde ve taban bölümlerinden olusan kemiksiz bir organdir. Disini çevreleyen deri, ince , duyarli ve esnektir . Bu gevsek deri dokusuyla kapli penisin büyük kismi, süngersi doku ve kan damarlari sebekesinden olusur. Cinsel uyarilma sirasinda, bu damarlarin kanla dolmasi sonucu penis büyür ve sertlesir. Sekilde de görüldügü gibi, penisin içinde uzanan üretra ; hem idrar hem de üreme yollarinin bosaltim kanalidir . Bu kanal penis basindan ufak bir delikle disari açilir. Erkek cinsel istek duydugunda, bedensel veya psikolojik bir engel yoksa, düzenli fizyolojik olaylar halinde cinsel yanit olusur.

Cinsel uyarilma sirasinda, bedensel degisiklikler olur; kan dolasimi hizlanir , kalp atimi ve kan basinci yükselir , solunum hizlanir, kas gerginligi artar . Cinsel organlarin durusu degisir , penis içindeki damarlar kanla dolar , penis büyür ve sertlesir . Cinsel etkinlik süreci boyunca, cinsel istek azalmasa da, sertlesme zaman zaman azalabilir , kaybolabilir , cinsel uyarilma devam ederse penis yeniden sertlesir. Bu sirada erkek sertlesme kaybindan kaygilanirsa , cinsel istek ve uyarilma devam etmesine ragmen, psikolojik engel nedeniyle sertlesme yeniden olusmayabilir .

Her erkek, zaman zaman geçici sertlesme zorluklari yasar. Çogu erkek bundan kaygi duymaz ve herhangi bir sorun olusmaz. Bazi erkeklerde ise, sertlesmenin olup olmamasi, sürüp sürmemesi konusunda kalici bir kaygi olusur, böylece sertlesme bozukluklari gelisir.

Uyarilmanin en yüksek noktasinda orgazm ortaya çikar. Erkek orgazmi , iç ve dis cinsel organlardaki kaslarin ritmik kasilmalari ile olusur, bu sirada penisten spermleri tasiyan meni fiskirir ve buna zevkli duyumlar eslik eder. Orgazmdan sonraki çözülme asamasinda, bedensel islevler ve cinsel organlar, uyarilma öncesi durumlarina dönerler. Erkekler bosaldiktan hemen sonra, cinsel ilgilerini kaybederler , cinsel yanit veremeyecekleri fizyolojik bir dönem vardir.

Bu yanitsiz dönemde, cinsel istek duymazlar, cinsel olarak uyarilamazlar, hatta uyarilmak istemezler , penis yeniden sertlesemez. Bu tamamen normal, fizyolojik bir durumdur. Bu yanitsiz dönem, birkaç dakika veya saatlerce sürebilir. Erkekten erkege, ayni erkek için günden güne degisiklik gösterebilir. Erkegin yasi ilerledikçe, yanit veremeyecegi süre uzayacaktir .

Erkek cinsel islevinin iki temel bölümü vardir: Penisin sertlestigi cinsel uyarilma ve meninin bosaldigi orgazm . Bu iki bölüm, sinir sisteminin farkli bölümlerince yönetilir. Bu yüzden de bedensel veya psikolojik nedenlerle bir bölümü ilgilendiren aksakliklar ortaya çiktiginda, diger bölüm saglam kalabilir.

Hiç yorum yok: