29 Ağustos 2008 Cuma

Cinsel Doyum

Cinsel Doyum

Cinsel doyumumuz, cinsel yasamimizdan memnun olup olmadigimizi belirleyen öznel bir degerlendirmedir. Cinsel islevlerimiz kadar, genel yasam keyfimiz, kendimizle barisikligimiz, yasadigimiz iliskinin özellikleri de cinsel doyum degerlendirmemizi etkiler. Öte yandan cinsel doyumumuz, cinsel istegimiz, uyarilma ve orgazm islevlerimiz arasinda karsilikli iliskiler vardir.

Cinsel istek, elbette cinsel uyarilmayi arttirir ve orgazma ulasmayi kolaylastirir. Bu da bizi cinsel yasamimizi doyumlu degerlendirmeye yöneltir. Öte yandan, cinsel yasamimizi doyumlu degerlendiriyor olmamiz, cinsel istegimizi de cinsel etkinliklere girisme arzumuzu da arttiracaktir.

Baska bir deyisle, istek, uyarilma, orgazm ve doyum, birbirini etkileyen karsilikli iliskiler içinde, dörtlü bir döngü olusturur. Olumsuz kosullarda, cinsel yasamimizi doyumsuz olarak degerlendiriyorsak, cinsel istegimiz az olacak, cinsel etkinliklere girismek istemeyecegimiz gibi, cinsel açidan uyarilmamiz da zorlasacak, orgazm olamayacagiz ve cinsel yasamimizi doyumsuz degerlendirmemiz de pekismis olacaktir.

Bu dörtlü döngünün çok daha karmasik biçimlerini yasayabiliriz. Cinsel istegimiz fazla olmasa da, cinsel etkinliklere girisebilir, büyük bir haz almasak da fizyolojik olarak uyarilabilir, orgazm olabilir ama bu cinsel iliskiden pek hosnut olmayabiliriz. Yani cinsel iliskimizde islevsel açidan sorun yokmus gibi görünebilir ama aslinda cinsel doyumsuzluk yasariz.

Bu durum bize karmasik, hatta çeliskili görünebilir, yasadiklarimizi ve hissettiklerimizi tam olarak anlamakta zorlanabiliriz. Oysa, insan cinselligi, fizyolojik yanit döngüsü disinda, büyük degiskenlikler gösteren karmasik bir durumdur. Cinsel istegimizi oldugu gibi cinsel doyum degerlendirmemizi de, genel keyfimiz ve iliskimizin özellikleri büyük ölçüde etkiler.

Ciddi çatismalarin oldugu bir iliski kadar, sorunsuz görünen iletisimsiz bir iliski de cinselligi olumsuz etkileyecektir. Tanimladigimiz bu durum, cinsellikle çok ilgilenmeyen, ama belli bir cinsel islev bozuklugu da saptanamayan pek çok insan için geçerlidir. Esleriyle cinsel iliskilerinde islevsel bir bozukluk yoktur, ama cinsel istekleri azdir ve aslinda cinsel açidan doyumsuzdurlar.

Masturbasyon ve esli cinsel etkinliklere çok seyrek girisirler, cinsellik akillarina gelmez,cinsel iliski oldugunda uyarilir ve orgazm olurlar, ama bundan gerçek anlamda haz almaz ve doyum saglamazlar.

Dolayisiyla bu yasantiyi tekrarlamaya da pek istekli degildirler.

Bu gibi durumlar, aslinda cinsel islev bozukluklarindan daha yaygindir ve herkesin anlayabilecegi bir belirti vermedigi için uzun yillar gizli kalabilir, kisinin, çiftin cinsel yasamini olumsuz etkiler. Çünkü esle iliskinin özellikleri, bireysel olarak cinsel doyumumuzu etkiledigi gibi, cinsel doyumumuz da iliskimizi etkiler.

Ayrica cinsel doyumumuz, genel yasam keyfimiz ve kendimizi algilamamizla da yakindan iliskilidir. Nasil kendi bedensel özelliklerimizi begeniyor, kendimizi çekici buluyorsak, daha sik cinsel etkinliklere girismek istersek, cinsel açidan doyumluysak da kendimizi daha iyi, daha mutlu, daha keyifli hissederizCinsel , cinsel yasamimizdan memnun olup olmadigimizi belirleyen bir degerlendirmedir. Cinsel islevlerimiz kadar, genel , kendimizle , yasadigimiz de cinsel doyum degerlendirmemizi etkiler. Öte yandan cinsel doyumumuz, cinsel istegimiz, uyarilma ve orgazm islevlerimiz arasinda vardir.

Hiç yorum yok: