7 Eylül 2008 Pazar

iyi Kolestrol - Kötü Kolestrol, Kolestrol hastalıkları, Kolestrol hastlıgı, Kolestrol hastalığı özellikleri

Aslında çoğumuzun bildiğinin aksine, kolestrol büyük oranda vücudumuzda üretilmektedir. Vücudumuzun gelişmesinde rol oynar. Bitkisel kökenli besinlerde kolestrol bulunmaz. Kötü
kolestrol(LDL) terimi, ingilizce "Low Density Lipoprotein"den gelmektedir ve aslında ona
böyle kötü bir sıfat eklenmesinin sebebi, kanımızdaki yüksek LDL seviyesi ile kalp ve damar
hastalıkları arasındaki bağlantıdır.

Kanımızda LDL kolestrol seviyesi ne kadar yüksekse
o kadar risk altındayız demektir. LDL kolestrol, damarlarda plak(tortu) oluşumuna sebep olarak

kan akışını engeller veya azaltır. LDL kolestrol, kalp krizine veya felce sebep olabilir.

İyi kolestrol (HDL) ise, High Density Lipoprotein kelimelerinin kısaltmalarıdır.

İyi kolestrol (HDL) adeta yolların (damarların) açık kalması için sürekli olarak kötü kolestrol (LDL) ile mücadele halindedir ve onun kötü etkilerini (damarlarda plak oluşumu) azaltmaya
çalışır.

Unutmayalım ki, beslenmemiz ile kalp-damar sağlığımız doğrudan etkileşim içindedir.
Doymuş (hayvansal) ve katı(margarin) yağlardan uzak durmamız, alınabilecek en iyi tedbirdir.
Ayrıca, doğru egzersiz ve spor yapmakla, iyi kolestrol (HDL) seviyemizi yükseltebiliriz.
Böyle davranarak kötü kolestrole karşı yapılan savaşta başarıya ulaşma şansımız artacaktır.

Hiç yorum yok: