7 Eylül 2008 Pazar

Sivilce ve Akne nedir, Ciltte nasıl oluşur?

Cildimizin yüzeyinde Stratum Korneum diye bilinen bir tabaka bulunmaktadır. Bu tabakada protein açısından zengin (keratin) hücreler bulunur . Aslında bu tabakanın oluşmasında, cildimizin orta tabakasında oluşan canlı hücrelerin zamanla ( yaklaşık 3-4 hafta) ölerek birikmesi sebep olur. Bu tabakanın hemen altında Staratum Bazale olarak bilinen katman bulunur. Burada devamlı olarak yeni hücreler üretilir. En alt tabakada ise Dermis bulunmaktadır.

Çoğumuzun bildiği gibi cildimizinde gözenekler (folikül) vardır. Gözeneklerin her biri, kabaca bir tüp boru şeklinde dermise kadar uzanır. Gözeneklerin çevresinde küçük yağ bezleri bulunur ve Sebum denilen vücudumuza özel bir yağ üretirler. Bu vücudumuza ait özel yağ, üretildikten sonra gözeneklerden yukarı cildin yüzeyine doğru çıkarlar. Yukarıda anlattığımız gibi Stratum Korneum’a ulaşan ölü hücrelerin sağlıklı bir ciltte ciltten ayrılması (düşmesi) gerekmektedir. Birçok dermatolog, probleme, keratinin vücudumuzda üretilen Sebum (yağ) ile birleşerek gözeneklerin tıkanmasının sebep olduğunu düşünmektedir. İşte sivilcelere neden olan sebeplerden en önemlisi budur. Bu sürece Propionibacterium acnes adı verilen bir bakteride katılmaktadır. Bu bakterinin çoğalması sonucunda iltihaplanma oluşumu artar.İltihap içermeyen ve rengi koyu kahverengi ile siyah arasındaki oluşuma akne adı verilmektedir. Bu rengi almasındaki faktör, yağın hava ile okside olmasıdır. Sivilce oluşumunda stres ve hormonal dengenin çok önemli olduğu düşünülmektedir. Kadınların regl döneminde sivilcelerinin oluşmasında bu hormonal değişkenliğin sebep olduğu söylenebilir. Aynı şekilde buluğ çağında sık görülen sivilcelerin de sebebi gene bu hormonal değişkenliktir.

Peki sivilcelerle karşılaştığımızda nasıl davranmalıyız? Cildimizin yüzeyi adeta bir kalkan görevi yaparak bizi bakterilerden korumaktadır. Tamamen kendine özgü bir yapısı vardır. Belki de pek çok kozmetik reklamında duyduğunuz pH 5.5 değeri, cildimizin kendine özgü yapısıdır. Peki bu değerin önemi nedir? Cildimizdeki bu doğal değer bozulduğunda cildimizin bakterilere karşı savunması zayıflayacak ve bakteri üremesi artabilecektir. Bu sebeple, sivilce tedavisinde önemli ayaklardan birisi, ilkönce cilt tipimizi tespit etmek ve cildimize uygun temizleyiciler kullanmamamız olacaktır. Klasik sabun kullanımı cildimizin kendine has pH değerini bozduğu için kesinlikle önerilmemektedir.

Hiç yorum yok: