29 Ağustos 2008 Cuma

Cinsel Şiddet












Fiziksel siddete ugrayan kadinlarin büyük bölümü cinsel siddete de ugruyor. Kadinlarin çogu dayaktan sonra zorla cinsel iliski ve ters iliski kurmaya zorlaniyor, itiraz ettiklerinde ise, tecavüz ediliyorlar.

Herhangi bir cisimle, kadinin cinsel organina saldirida bulunmak da kadina yönelik cinsel siddet türlerinden. Siddet uygulayan bazi erkekler süpürge sapi, misir, salatalik, sise vb. cisimleri vajinaya sokmak yoluyla kadina iskence yapiyorlar.


Evlilikte Tecavüz - Dayaktan sonra her üç kadindan ikisine koca tarafindan tecavüz ediliyor, her alti kadindan biriyle zorla (anal iliski) ters iliskide bulunuluyor. Kadinlar, kocanin ters iliski teklifini kabul etmediklerinde, çok yogun bir biçimde siddete ugruyorlar.


Fuhusa Zorlamak - Kocalarin kendi seçtikleri baska erkeklerle karilarinin cinsel iliskiye girme talebi ve talepleri kabul edilmediginde, dayaktan sonra erkeklerin tecavüzüne ugramasi da sanildigi kadar nadir rastlanan durum degildir.


Tecavüz Sonucu Evlilikler - Kaçirilarak tecavüze ugrayan ve ailesinin zoruyla evlendirilen kadinlar da var. Bu da kisacasi ömür boyu cinsel tacize yol açmaktadir. Aileler, "bekareti bozulan", baskasina "satamayacaklarini" düsündükleri kizlarini zorla, hatta döverek, eve kilitleyerek tecavüzcü ile evlenmeye zorluyorlar. Tecavüzün travmasiyla cinsel isteksizlik duyan esine, fiziksel siddet uygulayarak tecavüz etmeye devam ediyor. Tecavüzcü erkek, cezalandirilmak yerine, ailenin zoruyla magdur durumdaki kizla evlendirilerek ödüllendiriliyor ve bu kadina ömür boyu, dayakla tecavüz etme hakkini elde ediyor.


Siddete Ugrayan Kadinlarin Ruhsal Durumlari

Had safhada korku.

Ürkeklik, sessizlik ve çekingenlik.


Esinden korktugunda baslayan titreme krizi.
Uykusuzluk.


Bitkinlik, halsizlik, seslere karsi asiri tepki.


Bas dönmesi, ayakta duramama.
Unutkanlik.


Irkilme, çarpinti, öfke patlamalari.


Asiri yorgunluk.


Umutsuzluk.


Sik sik çarpinti hissi.


Kendini suçlama.


Perdeleri açma korkusu.


Yalniz sokaga çikamama.


Gelecege yönelik plan yapamama.


Güvensizlik, düzgün cümleler kurmakta zorlanma.


Yalnizlik hissine kapilma.


Konusurken gözle iletisim kuramama.


Solgunluk, bezginlik.


Sik sik aglama krizleri.


Hayata karsi ümitsizlik.

Siddet Uygulayanlar Nasil Erkekler


Siddet uygulayan erkeklerin, yalnizca, "hasta ruhlu ve alkolik" oldugunu düsünenler büyük hata yapmis olurlar. Hepsi normal, bildik, tanidik biçimde davranan erkekler. Çogunlukla kadinlar siddet uygulayan kocalarini "disarida melek" olarak tanimliyorlar. Hatta bazilari, bu nedenle ailesine ve dostlarina, siddete ugradigini söyleyemedigini, kendisine inanmayacaklarindan emin oldugunu ifade ederler.


Alkol kullanimi siddeti iki yönlü etkiliyor. Alkollü olduklarinda erkekler, daha "rahat ve fütursuzca" siddet uygulayabiliyorlar ve siddeti alkolün arkasina siginarak açiklayabiliyorlar. Ancak, alkol siddetin kaynagi degil erkeklerin kullandigi bir araçtir.


Siddet uygulayan erkeklerin yaslari, 16-78 arasinda degisiyor.


Bu tarz erkeklerin büyük bölümünün gelir getiren bir isi var. Gelir getiren faaliyetleri olanlarin büyük bir grup olusturmasi, toplumun siddet uygulayanlarin "issiz, bir baltaya sap olamamis" erkekler olduguna dair ön yargisini geçersiz kiliyor.


Siddet uygulayanlar mühendis, doktor, mali müsavir ve sanatçilar; döviz bürosundan lokantaya, pazarciliktan market isletmeciligine, tesisatçiliktan marangozluga, küçük imalatçiya kadar çok degisik iste çalisan, esnaflar, polis, bekçi, zabita gibi kamu kesiminde çalisanlar, büro elemanlari, insaatçilar, muhasebeciler; her meslek grubundan ve her kesimden erkekler.


Kaynak


EVDEKI TERÖR Kadina Yönelik Siddet


MOR ÇATI KADIN SIGINAGI VAKFI


TECAVÜZ: IKTIDAR AMAÇLI CINSEL SALDIRGANLIK


Saldirganlik bir kisi veya grubun bir kisi veya gruba, onlarin istegi disinda, onlari incitebilecek, zarar verebilecek davranislara yönelmesi olarak tanimlanabilir.


Saldirganlikta bir güç iliski vardir. Saldiri güçsüz ve zayif konumda olanlara daha güçlü ve egemenligi ellerinde tutan kisiler tarafindan yöneltilir. Çok uzun zamandir yasamlarinin farkli alanlarinda denetlenen ve güçsüz konumuna sikistirilmis bir cins olarak kadinlar, ekonomik, sosyal, psikolojik ve cinsel asagilanmalarla karsi karsiyadir.


Bu genel tanimdan, kadinlara yönelik siddete geçtigimizde, siddetin, kadinlarin yasamlarinin her alaninda yaygin olarak gözlenebilir ve bütün kadinlarin karsilastigi bir dizi olgudan olustugunu görürüz. Kadinlara yönelik siddet olaylarini irza geçme, ensest, fahiselik, pornografi ve en yaygin ve "mesru" kabul edilen biçimi olan es dövme basliklari altinda toplayabiliriz.


Aslinda erkeklerden kadinlara yönelen bedensel, psikolojik, cinsel saldirilar onlara yöneltilmis asagilama ve güç gösterme yollaridir.


Irza Geçme


Irza geçme, saldirganligin agir bastigi bir cinsel saldiri. Erkegin bir kadin veya erkekle onun istegi ve rizasi disinda, güç kullanarak, korkutarak veya ilaç-alkol gibi bir madde ile yargilama yetenegini etkileyerek ya da riza gösterme yasinin altind olan bir çocukla yaptigi cinsel girisimlerin tümü irza geçmedir. Olayin suç sayilmasi için cinsel organlara dokunulmasi gerekir ancak erkek cinsel organinin girmesi (penetrasyon) veya bosalmasi (ejekülasyon) zorunlu kosul degildir. Irza geçme eylemi hemen daima, bir erkek tarafindan bir kadina yönelik, ama daha seyrek olarak da erkekler arasinda olabilmektedir.


Hangi kadinlar, hangi kosullarda cinsel bir saldiri ile karsilasma riskine sahiptir?


Bu risk 15 ayliktan 82 yasina kadar kisaca her yasta kadinlar için vardir. Ama cinsel saldiri en sik 16-19, daha sonra 20-24 yas arasinda yasaniyor. Olaylarin yarisi tamamen bir yabanci tarafindan, kalan yarisi ise az veya çok tanidiklari bir erkek tarafindan gerçeklestirilmektedir. Kaptanoglu'nun (1987) 89 erkekten olusan arastirmasinda, ortalama 18 yasinda olan kadinlarin yüzde 69'u kendilerine saldirida bulunan kisiyi tanimaktaydi (%16 arkadaslik, %27 komsuluk, %19 kanbagi).


Neden Kadinlarin Irzina Geçilir?


Basinda söyledigimiz gibi kadinlara yönelik siddet, egemenlik kurmanin bir araci. Ama ikinci bir düzeyde, bu egemenlik, baska bir biçim altinda ortaya çikabiliyor.


Irza geçen erkegin, aslinda erkeklerden korktugu, bu korkusunu yenmek için bir misilleme olarak kadinlara karsi siddet yönelttigi görüsü, farkli bakis açilarinca en çok paylasilani. Daha önce suç öyküsü olmayan erkeklerin, bazi durumlarda toplu olarak isgal edilen yörenin kadinlarina tecavüzde bulunmasi ve bu durumun "mubah" kabul edilmesi, ayni bakisin bir uzantisi olarak düsünülmelidir. Kadinlara uygulanan cinsel saldirilar araciligiyla, savasan erkeklerin korkulari azaltilip, güçlülük duygusunu ve askerler arasi birligin artmasi saglanmaktadir.


Abel ve Blanchard (1978) cinsel suçlar nedeni ile mahkum olmus erkeklerde yaptiklari çalismada bu erkekleri belirleyen üç özellik tanimlar:


Siddet/zor kullanmayi içeren, sapmis bir cinsel uyarma vardir.


Kadinlarin siddet uygulanmasindan keyif aldiklari inanci gibi, kadin cinselligine iliskin çarpik varsayimlari vardir.


Karsi cinsle ne zaman ve hangi kosullarda iliski kurabilecegine ait becerileri eksiktir.


Irza geçme olgularinin kadinlar tarafindan çok kere bildirilmemesini, kadinlarin aslinda olaylari kiskirttigi ve saldiridan zevk aldigi düsünceleri ile açiklayan, sinanmasina bile gerek görülmemis önkabuller hüküm sürmektedir (Penfold ve Walker 1984).


Aslinda özellikle Freud'dan sonra çok kabul gören, kadinlarin siddet kullanilmasindan keyif aldiklari düsüncesi, belki bir grup kadin için fantazi düzeyinde geçerli olabilecek, özel ve yayginligi bilinmeyen bir mittir. Kadinlarin kuyruk salladigi, açik saçik veya karanlikta dolasarak ya da baska yollarla erkekleri kendilerine saldirmayi kiskirttigi görüsünün de geçerliligi yoktur.


Kadinlarin olayi duyurmamasi çok nedenlidir. Zaten bedensel ve ruhsal bir örselenmeden geçmis olan kadinin, magdur oldugu halde ispat etmesi yükümlülügü vardir. Durumunu kanitlayabilse bile, toplumun, hatta ailesinin gözünde degerini yitirebilecegi, düsmüs kadin olarak kabul edilmese bile degerinden bir seyler yitirmis olarak görülecegi korkusu, dayanakli olan bir endisedir. Bu durumdan kurtulmasi için bekar olan bir kadina kendisine saldiranla evlenmesi önerilir ve bu evliligin bes yil sürmesi halinde saldirgan hiçbir bedel ödemek zorunda kalmayacaktir.


Cinsel Bir Saldiri Yasayan Kadini Neler Bekler?


Olay yasanirken, ilk asamada çok siddetli bir panik hali ile birlikte hayatta kalma endisesi, hatta mücadelesi vardir.


Iza geçmenin, kadinin yalniz kisiligine ve cinselligine degil, somut anlamda bedenine yönelik fiziki bir saldiri da oldugu düsünülürse basit yara bere, çürükten, ivedi bir tibbi yardimin zorunlu olabilecegi kirik, çikik, kanama vb'nin de tabloya eklenmesi beklenebilir.


Olayin hemen ardindan, kisiye göre siddeti ve süresi degisebilen ama siklikla ilk birkaç ay için kisinin yasaminda egemen olan özel bir tablo, "Travma Sonrasi Stres Bozuklugu" tablosu sergilenir". Bu devrinin özelliklerini siralarsak:


Saldiri olayinin tekrar tekrar yasantilanmasi, konu il ilgili hayaller ve kabuslar, olayin yasandigi ortamlara benzer kosullarda onu sembolize eden bir olayla karsilasildiginda siddetli ve kaygi durumlari.


Saldiri ortamina benzer durumlardan kaçinma egilimi ve ortama uygun biçimde tepki vermekte donukluk.


Yeni iliskilere kuskulu bakma, bedensel zarar görme endisesi önde olmak üzere yaygin korku ve güvensizlik içinde, sürekli bir alarm halinin yasantilanmasi.


Yaygin agri, uyusma, uykusuzluk, istahsizlik, yorgunluk gibi bedensel zorluklar.


Özetle, irzina geçilen kadinlar, hem bedensel hem psikolojik boyutlari olan ciddi bir travma yasarlar. Yukarida sayilan psikolojik zorluklar bir bölüm kadinda bir yil içinde yavas yavas azalabilir. Ancak, gözlemler ve bazi çalismalardan edinilen kanitlar yasanan zorluklarin her zaman kolay kolay geçmedigini, bir yilla sinirli kalmadigini göstermektedir. Kadinlarin yarisinin 30 ay sonra hala sokaga çikmaktan korktuklari veya yalniz çikmadiklarini, sosyal iliskilerinin olay öncesine göre belirgin biçimde aksadigini, kaygili ve sikintili olduklarini göstermektedir. Cinsel isteksizlik, cinsel uyum güçlügü gibi cinsel zorluklarin ise çok daha uzun zaman yasanan zorluklar oldugu anlasilmasi kolay bir durumdur (Wirtz, Harrell 1987).


Ne Gibi Önlemler Alinabilir?


Irza geçme, kadinlari çok yönlü etkiledigine göre, önlemleri de çok yönlü olmalidir.


Irza geçme olgulari ile birlikte düsünülen, kanitlanmamis ve geçerliligi olmayan mitlerin yikilabilmesi amaciyla tabu bir konu olmaktan çikartilmasi mücadelesi verilmeli.


Evli-bekar, "sahipli-sahipsiz", daha önce cinsel deneyimi olan-olmayan fahise ayrimi yapilmaksizin, irza geçilme olayini yasayan tüm kadinlar ayni degerler sistemi içinde ele alinmali.


Hücum eden kisinin eski bir sevgili, arkadas, koca, bir tanidik veya akraba olmasi durumu kadinin durumunu kusku ile karsilamaya yönelik bir kanit olarak kabul edilmemeli.


Kadinin magduriyetini kanitlamasi yerine, tecavüz edenin suçsuzlugunu kanitlama zorunlulugu, yani ispat yükünün yer degistirmesi saglanmali.


Cinsel bir saldiri ile karsilasan kimseler utanç, saskinlik, korku veya öfkesini ayarlayamama endisesi ile yasanan travmayi aktarmak ve kanitlamak islemleri sirasinda yeniden zorluk yasamaktadir. Bu nedenle, zorunlu bilgilerin edinilmesi için konuyu yakindan taniyan ve nasil müdahale edilecegini bilen özel egitimden geçmis polis, hukukçu, doktorlar yetistirilmeli.


Kriz sirasinda ve daha sonra, bedensel, davranissal, cinsel zorluklara çok yönlü bir yaklasim gerekmektedir. Bu yaklasimda etkili ögelerin neler oldugunu belirlenmesi ve kullanilmasi gerek. Bilinç yükseltme ve "kendine yardim" gruplarinin, "üstüne gitme" tedavilerinin irza geçme olgularini onarmadaki yerlerinin incelenmesi, akla gelen ilk önlemler içinde sayilabilir.


Kaynak


Sahika YÜKSEL


KADINA YÖNELIK SIDDET/EVDEKI TERÖR


MOR ÇATI


ERKEKLER VE TECAVÜZ KONUSU


TECAVÜZ KONUSUNDA ERKEKLERIN SORUMLULUKLARI


Maalesefki çogu erkek tecavüz konusunda bir sorunun oldugunu inkar etmekle kalmayip, tecavüz konusunda onlara herhangi bir sorumlulugun düsmedigini iddia etmektedirler. Kisacasi erkekler tecavüzü "kadinin sorunu" olarak görmektedirler.


Tecavüz gerçeginin hepimizin hayatini etkiledigini artik erkekler de görmelidirler. Erkeklerin ve kadinlarin saldiriya ugradigi bu dünyada, erkeklerin de bu aci gerçegi duymamazliktan gelmemeleri gerekir. Dolayisiyla, tecavüz sadece "kadin sorunudur" düsüncesi erkekler için artik geçerli olmamasi gerekir. Kadinlar, tecavüze ugrasalarda ugramasalarda tecavüz olayindan dogal olarak etkileniyorlar, erkekler tecavüz etselerde etmeselerde bu olaydan etkileniyorlar.


TECAVÜZCÜLER NEREDEN GELIYORLAR?


Aci gerçek 1 - erkekler tecavüz eder. Bizi bu gerçekten hiçbirsey uzaklastirmamalidir. Tarihten günümüze kadar erkekler bu gerçegi inkar etmislerdir. Gerçek 2 - tecavüzcüler toplumsal bir sorundur ve toplumun tüm fertleri bu sorumlulugu üzerlerine almalidirlar.


Gerçeklerin görülmesi ve sorumluluklarin alinmasi çogu erkek için güçtür. Inkar etmeler, savunmaya geçisler artik erkekler için yeterli kabul edilmeyecektir.


CINSEL OBJELER CINSEL HEDEFLERI OLUSTURUR


Hiç kimse tecavüzcü olarak dogmaz, onlar tecavüzcü haline getirilir. Tecavüzcüleri yaratan kültür ve toplumlar, kadinlari da yaratir.


Bazi erkekler neden tecavüz eder de bazilari etmez sorusuna cevap ise iki kesis noktalarinda belirlenir; tavir ve davranislar ve siddet ve erkek olmak. Erkeklerin hepsi bu kesis noktalarina baglidir çünkü erkek olarak bunlarla büyüyorlar.


Erkekler birlik olabilse, tecavüz konusuna son verebilirler. Ama maalesef su anda tek birlik olan gurup tecavüzcü erkekler.


ERKEKLER KADINLARA KARSI KULLANILAN SIDDETE ISTESELER SON VEREBILIRLER!!!


ÖZYUVADAKI TECAVÜZ


"Tecavüz" ve "tecavüz eden"..... Bu sözleri kim hos karsilar? Duyunca irkiliriz, dehsete kapilirz. Tecavüz eden insanlari, farkli fantaziler içinde ama, hemen daima tanidik-bildik, es-dost erkeklerden farkli olarak hayal ederiz. Bizim çevremizdeki, ailemizdeki erkeklerden çok farkli, muhtemelen iri yari, gece karanlikta, tenhada karsimiza ansizin çikan birileridir. Belki de evin kapisini kirip eve girmistir.


Ama üzgünüm ki, bu bir yanilsama. Inanilmasi güç ama sayilar gösteriyor ki, kadinlara en çok kocalari tecavüz ediyor. ABD'de yapilan toplumsal bir taramada, her yedi kadindan birine kocalarinin tecavüz ettigi tanimlanmistir. Evlilikte zorbalik yolu ile cinselligin dayatilmasinin evlilik tarihi kadar eski bir geçmisi var. Ama evli olan bir erkegin, kendi karisinin irzina geçebileceginin sürülmesi oldukça yeni ve çelisik bir kavram.


Evlilik anlasmasi içinde taraflarin cinsel yakinlik, cinsel iliski kurmasi "yasal" ve "normal" olarak görülüyor. Bu durum, yasal bir zeminde islenen bir suçu, saldirganligi gündeme getiriyor. Bu tartismanin gündeme gelmesi için iki önkabul zorunlu. Kadinin bir mal olmadigi, kadin bedeninin salt kendine ait oldugu ve kendi istedigi gibi ve istedigi zaman dokunulabilir oldugu. Digeri, "özgür onam" veya eskilerin deyisi ile "riza" kavrami. Özgür onam, taraflarin o konuda oy birligi ile karar verip anlastiklari, gönüllülük esasina dayanan bir anlasmadir.


Tecavüz Nedir?


Cinsel istek denetlenebilir, yönlendirilebilir, ertelenebilir bir dürtüdür. Tecavüzde, saldirgan cinsel davranista, bazi cinsel motifler olmakla birlikte, temel etken öfke, düsmanlik ve gücün ifade edilmesidir. Tecavüz edenlerin bir bölümünde ise zarar verme gibi sadistik motifler ön planda olur. "Uyarilmis bir erkek" için tecavüz, cinsel istegin engellenemez bir sonucu degildir. Kisaca, tecavüz cinselligin degil, saldirganligin ifadesidir.

Bir kadinla (kisi ile) onun istegi disinda kurulan tüm cinsel yakinliklar tecavüzdür;

Içki veya baska bir ilaç-madde etkisi altinda olup, cinsel bir yakinlik kurmakla ilgili karar verebilecek durumda olmayan bir kadinla (kisi ile) kurulan iliskiler tecavüzdür;


Bir kadinin (kisinin) fiziksel güç kullanmakla tehdit edilerek sokuldugu cinsel yakinliklar tecavüzdür;


Bu sayilan durumlarda veya benzer kosullarda cinsel yakinliklara giren kisiler (erkekler) saldirgan tecavüz eden kisilerdir;


Tecavüz eden kisi ve tecavüz edilen kisi arasindaki iliski koca, sevgili, eski koca, akraba her ne olursa olsun uygulanan eylem bir saldirganlik ve tecavüzdür.

Evlilikte Tecavüz Bir Kadinin Cinsel Yasantisini Nasil Etkiler?


Cinsel isteksizlik vardir. Kadin cinsel istegini artirmak için çareler arar. Disini sikar, kendisini iliskiye girmeye zorlar. Ama iki kisinin ister zorla, ister isteyerek basladiklari iliski sirasinda keyifleri kisa zamanda azalabilir. Keyifli ve istekli bir cinsel yakinlik sirasinda veya cinselligi hatirlatan herhangi bir durumda, zorla yasadiklari cinsel iliskilere iliskin sahneler tekrar tekrar animsanir.


Basit yakinlik için yapilan degisleri bile cinsel içerikli olarak degerlendirip, siddetli tepkiler verebilirler.


Sokaktaki adamin tecavüzünü yasamis olan bir kadin, tecavüzün adini koyabilir. Kimseye söylemese, saklasa bile tecavüze maruz kaldigini bilir. Ama, yuvasinda esinin tecavüzüne tekrar tekrar ugramis olan bir kadin, bir saldirgan ile evli oldugunu ve sokakta tecavüz edilen kadin gibi bir sorun yasadigini kendi kendine bile tanimlamaz. Kadinlik rolünün aliskanligi içinde kendisini suçlar ve cinsel yönden eksik bir kadin olarak tanimlar. Istemedigi zaman, esini kirmamak için cinsellik yasamaya kendini mecbur kilar.


Hangi Erkekler Evde Tecavüz Eder?


Bazi erkekler, hem esleri hem baska kadinlara tecavüz edebildikleri halde, bir kisim erkekler esleri disinda hiçbir kadina tecavüz etmemistir. Evlilik içi tecavüz konusunda çalismalari olan Diana Russell'a (1990) göre, bu konuda kocalar, farkli gruplara ayrilirlar:

Salt bir saldiri seklinde cinsel yakinlik tercih eden kocalar,

Hem tecavüz ederek, hem karsilikli istekle cinsel bulunan kocalar,


Aslinda karsilikli anlasarak sevismeyi seven ama karisi isteksiz olunca, veya reddedince tecavüz edebilen kocalar.


Tecavüz etmeyen kocalar.

Güç, denetleme, cinsellik, sadizm, öfke; hangi motif ön planda olursa olsun tecavüz eden kocalarin sahip oldugu ortak bazi özellikler oldugu görülmektedir. Groth'a (1981) göre, yasanan sahiplik iliskisinde cinsel yakinliklar çiftin biçiminde yasanir. Baska bir deyisle, tecavüzde bir muhabbetin paylasilmasi söz konusu degildir, duygular paylasilmaz. Bu kopukluk salt iki kisi arasinda yasanmaz. Saldirgan ayni zamanda kendi duygularindan, sicakligindan da kopuk bir cinsellik yasar. Saldirgan kocalar iletisim kurma, duygularini tanima ve ifade etme güçlügü içindedirler. Bir seye kizinca, hayal kirikligina ugrayinca bunu bildikleri tek yol olan cinsel-saldirganlikla ifade ederler. Dahasi, bu yöntemi her türlü evlilik sorunu için, bir çözüm olarak görülür.


Sonuçta, tecavüz eden kocalar cinsel saldirganliklarini çok insani, kadinlarin çok tanidigi bazi duygu ve gereksinimlerini karsilamak amaci ile gerçeklestirir.

Düsmanliginin ifadesi: "Senden bu sekilde öfkemi aldim";

Güvensizligini giderebilmek, kendini daha çok begenebilmek için: "Kendimi erkek hissediyorum, kendimi basarili hissediyorum";


Kötü duygu ve düsüncelerden kurtulabilmek: gerilimi azaltmak, dirdiri engellemek, yalnizligini gidermek;


Bir türlü karsilayamadigi duygusal gereksinimlerini karsilayabilmek: "Bir yakinliga ihtiyacim vardi, kendimi kabul edilmis, sevilen biri olarak gördüm".

Ama geçici olarak bu amaçlarina yaklasmis olsalar bile, yetersizlik, güvensizlik, duygusal yakinligi yasama gereksinimleri karsilanmadigi için, yeniden yeniden tecavüz eder dururlar.
Evlilikte Tecavüz Durdurulabilir mi? Nasil Son Bulur?


Kocanizla istemediginiz halde, size fizik güç kullanarak zorladiginda veya "kavga çikmasin, disari gitmesin" diye zorla disinizi sikip sevismek zorunda kaldiginizda, esinize, dostunuza, ailenize danisip, ögüt istediniz mi? Onlar size ne dedi, ne gibi çareler önerdi? Duyuyor gibiyim: "Sen sik disini otur, yaslanir, durulur, erkegini disari yollama, nihayetinde o senin kocandir" filan demislerdir. Siz de kendi kendinizi; "Bende bir sey var, kadinligim eksik" gibi nedenlerle sorumlu, hatta suçlu bulmus olmalisiniz. Ama suçlanmayin, eksiklik hissetmeyin. Evli veya bekar kadin, erkek, çoçuk her bireyin bedeni ve cinselligi ve bunlarin kullanim hakki kendine aittir.


Fizik, duygusal, cinsel siddetin yer aldigi bir iliskide tecavüz eden, saldirgan kisiler bu durumdan yakinmaz ve hayati bir zorunluluk dayatmadikça degismek için ciddi bir çaba göstermez. Çok kez, esin terketmesi, hapishaneye girmek veya bunlara yakin biçagin kemige dayandigi durumlar, saldirganlari degismeye zorlayabilir. Dolayisiyla, haksiz gibi görünse bile yuvadaki cinsel siddeti, tecavüzleri, saldirganligi durdurma öncülügü ve sorumlululugu da magdura aittir. Siddet magduru olan bir kadinin bu inisiyatifi almasi ve sürdürmesi, zahmetli ve inis çikislari olan bir süreçten geçmesi kaçinilmazdir. Bu, baska bir yazi konusu (bu kitaptaki "Kadinlarin Sidetten Kendilerini Korumasi Neden Zor" yazisina bakin). Ama diyelim ki, karisina tecavüz etmeyi aliskanlik haline getirmis bir erkek, artik farkli bir cinsellik yasamak istiyor. Bu, nasil gerçeklesebilir?


Evde Karisina Tecavüz Eden Bir Koca Degismek Isterse Neler Yapabilir?


Ilk adim, kariniza yaptiklarinizin adini koymakla baslar. Yasananin cinsellik degil, saldirganlik oldugunu inkar etmeyin. Ne oldugunuzu tanimakta, kendinize açik olun.


Geçmiste kariniza cinsel olarak saldirmissaniz, kontrol etmezseniz yeniden yapma olasiliginiz çok yüksek demektir. Geçmisi degistiremezsiniz ama gelecegi denetleyebilirsiniz. Simdi davranislarinizi ve düsünüs biçiminizi degistirmeniz mümkün. Ise isterseniz önce sert, saldirgan davranislarinizin bir çetelesini tuturak baslayin. Onu ne siklikta zorluyorsunuz, tehdit ediyorsunuz, bir seyler firlatiyorsunuz, esyalarina zarar veriyorsunuz, sokaga çikmasini, para harcamasini, giyinmesini sinirliyorsunuz? Siz de farkettiniz galiba, liste çok kalabalikmis megerse.


Bunu tek basiniza yapmaniz çok zor, profesyonel bir yardim almalisiniz. Profesyonel destek isinizi kolaylastiracaktir. Psikolojik danismanlik veya tedavide size kendinizi Kontrol etme becerilerini ögretebilirler. Bu okuldan mezun olmak zaman alacak. Alismadiklarinizi yapacaksiniz. Kendi duygulariniza kulak kabartacaksiniz. Davranislarinizin baskalarinda, karinizda yarattiklarini taniyacaksiniz ve bunlarin degistirmeye çabalayacaksiniz. Sihirli bir ilaç gibi, bir seferde etkileyen özel bir teknik yok. Düsünme ve uygulamaya yönelik pek çok ev ödevi var. Siz bu ise basladiniz diye, esinizin bir günde size inanmasini ve güvenmesini beklemeyin hemen. Saldirganlik egilimlerinizin ne zaman, hangi kosullarda çiktigini gözlemeye çalisin. Bu tür davranislara götüren duygu ve diger öncü isaretli tanimaya çalisin. Kendinizi ne kadar tanirsaniz, kendinizi denetleme sansiniz o denli artabilecektir.


Yine bu süreçte önemli bir baska ugrasiniz, yaptiklarinizin kariniza yasattigi olumsuzluklari, ona verdiginiz acilari tanimak. Sizin tedaviye baslamis olmaniz iyi bir adim, ama uzun soluklu bir ugras içindesiniz. Zorlama insanda fizik, duygusal, cinsel etkiler yaratir. Daha açikçasi, yasananlar belirli sorunlara neden olmustur. Cinsel iliskiye zorlanan bir kisinin, daha sonra çok kez cinsel keyfi etkilenir. Cinselistegi azaldigi gibi, istek duydugunda geçmis olaylarin animsanmasi cinsel keyif almamasina neden olur veya siddetli bir korku, panik yasayabilir. Kariniz bu olaylari evinizde, yataginizda yasamistir. Bu mekanlarda sizin yaninizda kendini rahat, gevsek ve eminiyette hissetmesi çok zor gerçeklesecek. Kisa zamanda bu güveni duymasi olanaksiz. Ancak uzun bir zaman, kararli ve tutarli olarak, siddet içeren davranislariniz gözlenmezse, kariniz, sizin yaninizda kendini gevsek ve rahat hissedebilir. Onun kendi içindeki karisik ve size yönelik olumsuz duygularini halletmeden bunlarin gerçeklesmesi zor. Ama sebat ederseniz belki bir gün size güvenebilir, hatta cinsel istegi bile uyanabilir. Siz, bir daha onun istegi disinda zorla bir yaklasimda bulunmamaya karar vermis olsaniz bile bu vaatlere kolay kolay inanamayacaktir.


Tedavi süresince iliskin bir konuyu daha tanitmak isterim. Bu süreçte kendi geçmisinize dogru da yolculuk edeceksiniz. Sert, saldirgan davranislariniz nasil ve ne zaman basladi? Size yönelik bu tür muameleler yasadiniz mi? Önemli konulardan biri: saldirgan, zorlayici davranis ve tutumlariniz size kendinizi nasil hissettiriyor? Kendinizi daha çok erkek olarak mi görüyorsunuz? Esinizle cinselligi konusma ve kendizini ifade etme yollarini biliyor musunuz? Eve, isinize, esinize, kendinize ait konulari açik ifade etmesini biliyor musunuz?


Bunlarin yanitlarini bulmak ve esinizle iletisimi gelistirmek ve keyifli bir cinsellik yasamak; bunlar da mutlu sonla elde edilecekler.


Evlilikte Tecavüz ve Kadin Haklari


Her kadinin kendi bedenini konrol etme, cinsel bir yayinlik yasama, çocuk sahibi olma veya dogum kontrolüne karar verme hakki var. Kocasi dahil hiç kimse, bir kadini fizik veya duygusal zor kullanarak veya bunlarla tehdit ederek cinsel iliskiye mecbur edemez.


Evli olmak bir kadinin istemedigi zaman sevismeme hakkini ortadan kaldiramaz.


Evli olmak kocanin mülkü olmak demek degildir.


Esler arasinda cinsel konularda bir uyumsuzluk oldugunda bu konuyu konusarak, gerekirse profesyonel bir danismanlik alarak degistirmek mümkün olabilir. Bir anlasma olmazsa ayrilabilirler. Evlilikte tecavüz, cinsel uyumsuzluga çözemez. Tecavüz, kocanin karisini cezalandirmasi veya onu asagilamasidir.


Sahika YÜKSEL


KADINA YÖNELIK SIDDET-EVDEKI TERÖR


MOR ÇATI KADIN SIGINAGI VAKFI


CINSEL SIDDETE EGILIMLI ERKEKLER


"Normal" olarak tanidigimiz veya adlandirdigimiz erkeklerin cinsel siddete ve tecavüze basvurmalari kanitlanmistir. Fakat bazi özellikleri tasiyan erkeklerin, bu tarz davranislarda bulunmalari daha fazla olanak tasimaktadir.


Asagidaki özellikleri gösteren erkeklere dikkat edilmesinde fayda vardir.

Sizi dinlemeyen, sizin dediklerinizi kaale almayan, sizin söylediklerinizi duymadiklarini iddia eden erkekler. Bu tarz davranan erkeklerin kadinlara saygisi yoktur.

Herkesin etrafinda görünmeyen bir baloncuk vardir. Bu sizin kisisel sinirinizi tayin eder. Bu sinirin içerisine biri girdiginde rahatsizlik hissedersiniz. Yani bu kisi size çok yakin yaklasmis olur ve bu yüzden husursuz olursunuz. Bu kisisel sinirinizi ihlal eden, yani size sürekli çok yakin duran erkekler.


Kadinlara karsi kizginlik ve agresif sözler sarfeden erkekler. Bu agresif duygular çok kolay bir sekilde siddetli davranmaya dönebilir. Bu tarz erkekler genelde kadinlar "hayir" dediklerini anda çok agresif olurlar.


Sizin ne istediginizi bilmesine ragmen sadece kendi istekleri dogrultusunda hareket eden erkekler. Bu tarz erkekler genelde evdeki tüm kararlari kendileri alip bir de sizin nereye gidip gidemiyecegine karar vermekten hoslanirlar. Seks yapma konusunda da kararin kendilerinde olmalarini isterler. Sizin isteyip istememeniz önemli degildir. Zaten çogu evlilik içi tecavüzler bundan kaynaklanmaktadir.


Seks konusunda karsilik vermediginiz zamanlarda size suçluluk duygusunu hissettirmeye çalisan ve haksiz yere size bu konuda sözlü hakaret eden erkekler.


Asiri derecede kiskanç veya sahiplenme duygusu olan erkekler.


Kadinlar konusunda dogru olmayan veya gerçek disi olan düsünce/fikirlere sahip olan erkekler. Örnegin, kadinlar erkeklere hizmet etmek için yaratilmistir gibi.

CINSEL TACIZE HAYIR


11-12 Subat 1989'da Ankara'da yapilan 1. Feminist Kongre'de (Feminist Haftasonu) alinan kararlardan bir tanesi de ülke çapinda "Bedenimiz Bizimdir, Cinsel Tacize Hayir Kampanyasi"nin baslatilmasi karari oldu.


Türkiye'nin degisik illerinden kadinlarin destek verdigi kampanya çerçevesinde, Ankara'da 14-28 Ekim 1989 tarihleri arasinda, Kugulu Park'ta ve Sakarya Caddesi'nde kampanya sloganlarinin yazili oldugu rozetler dagitildi, Kizilirmak Sinemasi'nda bir panel düzenlendi, Gençlik Parki Kapali Tiyatro Salonu'nda tanikliklarin konusuldugu, sadece kadinlara açik bir toplanti düzenlendi.


Istanbul'da ise, cinsel tacize dikkat çekmek için, 2 Kasim 1989 sabahi vapurda yapilan bir basin açiklamasinin ardindan, kadinlara mor igne satisina baslandi. Türkiye'de yasayan sehirli kadinlarin, erkek tacizine karsi geleneksel karsi koyus biçimlerinden hareketle sekillenen Mor Igne eyleminin, kampanyanin en özgün ve en ilgi çekici eylemi olmasi daha sonra tüm kampanyanin Mor Igne Kampanyasi adiyla anilmasina neden oldu.


Izmir'de de 29 Kasim 1989'da, Izmir Kadin Platformu, bir gece yürüyüsü ve "Sarkintiliga Hayir Sergisi" gibi etkinlikler düzenledi. Kemeralti'nda sarkintilik eden erkeklere karsi kullanilmak üzere igne dagitildi.


"Simdi size, harika bir ürün tanitmak istiyorum. Elimde gördügünüz bu igne, paslanmaz çelikten olup, nikel-krom alasimli olup, 7 cm. uzunlugundadir. Üzerinde bulunan mor kurdele, tüm giysilerinizle birlikte kullanabileceginiz bir aksesuar görünümündedir. Bu sik aksesuarin ayni zamanda size sarkintilik edenlere karsi savunmanizda bir araç oldugunu simdi size gösterecegiz. Hareket su... Hiç acimadan batirin, korkmaniza gerek yok, tetanoz yapmaz. Bu igne, MOR IGNE Kampanyasi'nin bir ürünüdür. Kampanya grubumuz kadinlardan meydana gelmis olup, elle, sözle, gözle yapilan sarkintiliga karsi etkin ve kalici önlemler gelistirmeyi amaçlamaktadir. Sarkintiliga karsi çikmak isteyen bütün kadinlari, MOR IGNE Kampanyasi'na katilmaya çagiriyoruz." (2 Kasim 1989 günü Kadiköy-Karaköy Vapuru'nda mor igne satan kadinlarin MOR IGNE KAMPANYASI'ni tanitim sözlerinden.)
Kaynak


2000 Ajandasi


Kadin Eserleri Kütüphanesi


ÇOCUKLARA YAPILAN CINSEL TACIZ


Sadece Amerika'da her sene kayitlara geçen 80,000 çocuk tacizi olayi vardir. Yapilan açiklamalara göre bu konuda rapor edilmeyenlerin sayisi rapor edilenlerden daha fazla. Sorunun tanimlanmasi, çocuk tacizinin durdurulmasi ve tacize ugrayan çocuklarin profesyonel yardim görmesi gerekmektedir. Çocuklara cinsel tacizin uzun vadedeki hem duygusal hem de psikolojik etkeni küçümsenmeyecek derecededir.


Çocuk cinsel tacizi bir çok kisi tarafindan yapilabilinir; anne, baba, üvey anne, üvey baba, kardes, akraba, ögretmen, komsu veya herhangi bir yabanci kisi. Bir çocuk cinsel tacize ugradiginda çocukta çogu zaman rahatsiz edici duygular, düsünceler veya davranislar gelisebilir.


Hiç bir çocuk cinsel tacizle basa çikabilmek üzere psikolojik açidan hazir olamaz. Iki üç yasindaki çocuk bile, her ne kadar böyle bir olayin yanlis oldugunu bilmese bile, ilerki yaslarinda yasadigi bu olaydan dolayi olumsuz bir sekilde etkilenecektir.


Bes yas ve bes yasin üstündeki çocuklarda, taciz uygulayan kisiyi taniyorlarsa bir karmasa yasamalari normaldir; bu tarz cinselligin yanlis oldugunu bilmelerine ragmen, cinsel tacizi uygulayan kisiye olan sevgi ve bagimliliklarindan dolayi cinsel tacizi kimseye anlatmazlar. Eger çocuk cinsellikten kaçmaya çalistiginda, tacizci genelde çocugu ya siddet ya da artik onu sevmeyecegi gibi yaklasimla tehdit eder. Tacizci aile içinden birisi ise çocuk diger aile fertlerinin kizacagini, onunla utanç duyacagini düsünür ve hatta bu olayin duyulmasi durumda ailenin parçalanacagini bile düsünür. Bu tarz düsünceler ve duygular da çocugun cinsel tacize katlanmasina neden olur.


Cinsel tacize ugrayan çocuklarda genelde bazi ortak karakteristikler olusur; özsaygilari düsük, hiç bir ise yaramama duygusu, seks konusunda tuhaf düsüncelerin olusmasi, içine kapanik ve yetiskin insanlara fazla güvenmemek gibi. Hatta bazi çocularda intihara tesebbüs bile olabilir.


Cinsel tacizi ugrayan bazi çocuklarda baskalarinla iletisim kurarken sadece cinsellik üzereni kurabiliyorlar yeni iliskilerini. Bu tarz çocuklar, yetiskin olduklarinda genelde ya çocuklara cinsel taciz uyguluyorlar ya da para kazanmak için cinselliklerini kullaniyorlar.


Çogu zaman cinsel tacizin fiziksel belirtileri yoktur. Ancak bazi durumlarda doktorlar tarafindan muayenede bir takim belirtiler bulunabilir.


Cinsel tacize ugramis çocuklarda asagidaki bahsedilenler ortaya çikabilir:


Cinsellik veya seks konularina anormal ilgi gösterme veya tamamen ilgisiz kalma.


Uyku sorunlari veya kabus görme.


Depresyon veya aile fertlerinden/arkadaslarindan uzaklasma.
Vücutlarinin kirli oldugu veya cinsel organlari bölgesinde bir sorun oldugu gibi komentlerde bulunma.


Okula gitmeyi istememe.


Normalin disinda yaramazlik yapma / söz dinlememe.


Yaptigi çizimlerde, oynadigi oyunlarda cinzel tacizi andiran resimler/oyunlar.


Anormal bir sekilde agresif olma.


Cinsel tacize ugramis çocuklar ancak kendilerini güvencede hissettiklerinde baslarindan geçen olaylari anlatirlar. Eger çocugunuz size bu konuda birsey söylerse, söylediklerini sakin bir sekilde dinleyin. Dinledikten sonra da çocugunuza bu olaylarin onun suçu olmadigini vurgulayin. Derhal tibbi ve psikolojik profesyonel yardim almaya çalisin.


Ebeveyinler çocuklarinin cinsel tacize ugrama riskini veya eger ugrarlarsa bunun çocugu olan etkisini azaltmak için sunlari uygulamalidirlar:


Çocugunuza sunu söylemelisiniz; "eger senin vücuduna biri dokunmaya çalisirsa o kisiye hayir de ve gelip hemen bana söyle lütfen." Ayrica, çocuklariniza büyüklerini karsi saygili olmalari gerektigini vurgularken, büyüklerin her dedigini yap anlamina gelmedigini de vurgulamalisiniz. Örnegin çocugunuza kesinlikle su cümleyi söylemeyin; "Ögretmeninin veya bakicinin her dedigini yapmalisin."


Cinsel tacize ugramis çocuklar ve aile fertleri derhal profesyonel açidan yardim almalari gerekmektedir. Çocuk veya ergenlik çagindaki gençler üzerine uzman psikiyatristler, tedavi ile cinsel taciz sonucu meydana çikabilecek olumsuz etkileri ortadan kaldirabilirler. Bu da çocuklarin eriskin yaslarinda dogabilecek sorunlari ortadan kaldiracaktir.

Hiç yorum yok: