7 Eylül 2008 Pazar

Kalp nedir, Kalbin yapısı nasıldır, Kalbin Yapısı, Kalp Hastalıkları

Bütün organlarımızın ihtiyaç duyduğu oksijen, besin ve diğer bileşenleri (kan yoluyla) vücudumuza dağıtımını başlatan ve bu süreci devam ettiren organımızdır kalp. Bütün hayatımız süresince görevini mükemmel şekilde yerine getirir. Kalp, öyle ilginçtir ki dinlenmesini bile çalışırken yapmak durumundadır.

Yetişkin bir insanın kalbi, yaklaşık olarak 250-340 gr arasındadır. Kabaca, yumruğumuzu sıktığımızda yaklaşık olarak kalbimizin ne kadar olduğunu görebiliriz. Ancak kalbin hacmi (herhangi bir kalp hastalığı dışında) cinsiyete, kişinin yaptığı işe, sporla uğraşıp uğraşmadığına göre değişmektedir. Unutmamak gerekir ki, kaslı yapısıyla kalp, diğer kas gurupları gibi gelişmekte ve güçlenmektedir.

Şüphesiz ki kalp ve dolaşım sistemimiz bir bütündür. Kalp dışında, dolaşım sistemimizde, atardamar(arter), toplardamar (ven) ve kılcaldamarlar vardır. Kalp dört bölümden oluşur, bunlar; Sağ ve sol atrium, gene sağ ve sol ventrikül'lerdir. Kalp inanılmaz hassaslık ve uyumla çalışır. Kalpte ayrıca odacıklar arası kan akımını sağlayan kapakcıklar bulunmaktadır. Bunlar, triküspit, mitral, pulmoner ve aort kapaklarıdır. Mitral kapak sol atrium ve sol ventrikül arasında, triküspit kapak, sağ atrium ile sağ atrium arasında, pulmoner kapak, pulmoner arter ile sağ ventrikül arasındadır. Aort kapağı ise sol ventrikülden tek taraflı kan akışını sağlamaktadır. Kalbin çevresinde koruyucu, perikard denilen bir zar bulunur.

Hiç yorum yok: