7 Eylül 2008 Pazar

Kalp Nasıl Çalışır?

Peki kalp neden kasılıp, kan pompalar? Bunun sebebi kalp içindeki çok hassas elektrik akımından kaynaklanmaktadır. Sinüs düğümü adı verilen bir bölgeden başlayan bu elektrik sinyalleri, kalbimizin dakikada ortalama 60-80 kez atmasına sebep olur. Bu atım hızı, heyecan, egzersiz vb. bağlı olarak artabilir. Kalbimizdeki elektirik akımı mükemmel bir zamanlama ile oluşmaktadır ki, bu kalbimizin değişik bölümlerinin kasılmasına sebep olur. Bu çok küçük ölçekli elektrik akımlarını ölçerek, kalbimizin durumu hakkında önemli bilgiler elde edilebilir.

Kalbimizin elektrik iletilerinde olabilecek en ufak bozukluklar, çarpıntı veya daha ciddi sorunlara yol açabilir. Kalbimizinde diğer organlarımız gibi beslenmeye ve oksijene ihtiyacı vardır. Kalbin kendine has bir damar sistemi bulunur ama bunları ana olarak iki ana başlığa indirgemek yanlış olmaz. Bunlar, sağ ve sol kroner arterlerdir. Sağ ve sol kroner arterlerden ayrılarak devam eden küçük dallarla birlikte kalp, bölüm bölüm beslenir ve oksijen ihtiyacı karşılanır.

Kalbimizin, dolayısıyla kendi sağlığımızın korunması, kalbi besleyen damarların sağlığı ve açık olmasıyla direkt olarak ilintilidir ve hayati önem taşır. Kalp ile birlikte dolaşım sistemimizin birbirini tamamlayan sistemler olduğunu daha önce belirtmiştik. Vücudumuzda iki türlü dolaşım sistemi vardır. Bunlar, küçük ve büyük dolaşım sistemleri olarak adlandırılırlar. Küçük dolaşım sistemi, organlarımız tarafından kullanılmış ve oksijen açısından yetersiz kan, akciğerlerde yeniden oksijen açısından zenginleştirilmek üzere kalbin sağ bölümü kullanılarak gönderilmesinden oluşur. Büyük dolaşım sisteminde ise, akciğerlerimizde oksijen ile zenginleşmiş kan, organlarımızın kullanımı için bütün vücuda gönderilmektedir.

Hiç yorum yok: